NCPA Western Cuisine / National Centre for the Performing Arts by Golucci Interior Architects


In 1999, French architect Paul Andreu completed his classic design of the National Centre for the performing arts. In 2007, the National Centre for the performing arts was officially performed. The shape of the National Grand Theater of China is novel and avant-garde. The central building is a semi ellipsoidal steel structure shell. Its surface is composed of 18398 titanium plates and 1226 ultra white transparent glass. Both kinds of materials are light and flexible, showing an aesthetic curve, creating a visual effect of the stage curtain slowly opening.


Designed by Golucci Interior Architects

Photographed by Gan Yuan / LuoXiaoguang

In 2019, the National Centre for the Performing Arts commissioned the Golucci design team to design the NCPA western cuisine. This is a very challenging project. In addition to creating memory points that belong to the restaurant in the theater with high recognition, we need to think about how to integrate new concepts perfectly in the original environment of the Grand Theater.

As the most artistic palace in China, the National Centre for the Performing Arts performs different kinds of performances. The creative concept of Golucci design team comes from the ribbon refined from dance art as a new visual element for space.

Ribbon also has another meaning, like a yellow ribbon, and letting it fall in a natural form in the space, in memory of the great late architect Paul Andreu.

The curved ribbon is like an installation art, which not only echoes the curved vault of the building, but also integrates with the original dragon lantern of the building. It does not only play the role of space separation, but also enriches the level of indoor space.

The lighting of the dining room adopts the form of a tree, which symbolizes vitality. Tree lights are interspersed in the dining room disorderly, which not just solves the problem of lighting without ceiling, but also injects new meaning into the space. With the ribbon facade modeling, the spatial atmosphere of an art jungle is created.

The central revolving staircase separates the north and south areas of the restaurant. It would be too wasteful to use it as a passageway. Therefore, on the basis of retaining the original handrail stone of the revolving staircase, the design team attached a functional bar with red artificial stone to the handrail stone of the staircase. The form of the bar ribbon also echoed the overall concept of space.

The shell room in the center of the space is also a large installation art. Several shell screens which refer to the shape of the grand theater are enclosed to form a private dining space. The outer surface is made of hand-hammered Copper, and the inner part is made of silk flannelette, which acts as an attraction, so that the package room in the form of semi open flower bud can still have good privacy. The huge contrast of materials inside and outside the compartment can also stimulate people's association that the hard shell contains soft life.

About functional


Spanning 212.2 meters from east to west, the National Centre for the Performing Arts has the largest dome in the world. It contains a variety of architectural spaces, and undertakes various functions such as performance, display and display. Compared with other spaces, the functions of the dining room are more complex. The restaurant is divided into two areas: the south area meets the needs of the audience, has the function of leisure coffee and dinner, and can enjoy the piano performance in a small range; the north area is a multi-functional area, which has more formal functions, and can provide banquets, release meetings or celebrations for 30 to 60 people.





Recent Posts