M11 by MINIMO


"We unify and connect the day area of the house, accentuating its fluidity by articulating the space through a single element: the central birch piece of furniture"


Designed by MINIMO

Photographed by Amores Pictures

The project seeks to transform a 70m2 duplex located in the neighbourhood of Arturo Soria, Madrid.

In origin the house was organized on two levels: a very compartmentalized ground floor which held the day areas: hall, kitchen, living room, pantry and storage spaces, and a private upper floor, with two bedrooms and a bathroom.

The challenge of this intervention was to optimize the use of the space by connecting the living room and the kitchen while adding a toilet on the ground floor.

To achieve this, we removed the partitions and pack the technical elements, toilet and storage spaces to articulate the resulting continuous space through a central birch element. This exempt piece, that holds bookshelves to the living room and appliances to the kitchen, becomes the lead of the intervention.

In addition, two other strategies are implemented to enhance the continuity of the domestic space:


We hide in the central piece of furniture two sliding doors that allow us to divide the living room and the kitchen. These glass and birch panels maintain a transparent division in the main space of the house, without losing its continuity.

Furthermore, we treat the materiality of the floor differently by linking the living room and the kitchen through a continuous bamboo flooring and using porcelain mate tiles on stairs, bathrooms, laundry and pantry to accentuate the transition between the different areas.

Thus, we unify and connect the day area of the house, accentuating its fluidity by articulating the space through a single element: the central birch piece of furniture.