Minimalism in colors, texture and materials in the apartment signed by CR2 Arquitetura


The 140m² apartment, located in São Paulo, had a good distribution of spaces for a conventional family, but very compartmentalized for the new resident, a young doctor who would live alone and likes to receive friends. The architectural project proposed by CR2 Arquitetura, led by the architect Clara Reynaldo, started with the integration of environments for new use. The living room, dining room, kitchen and balcony were integrated, and the creation of a TV room in the continuation of the rooms significantly increased the feeling of spaciousness of the apartment and the social area.

Designed by CR2 Arquitetura

Photographed by Fran Parente

White, concrete and light wood gave a Scandinavian air to the environments. In addition to tearing down the walls, decoration also played an important role in tying the spaces that come together in this project. The wooden bookcase with niches created a minimalist atmosphere without being monotonous by unifying, in a same visual plane, the entrance door, books, objects, cellar, air conditioning and the kitchen sliding doors, highlighting the continuity between the rooms. The sliding doors in muxarabi brought texture and a light permeability between the living room and the kitchen, giving lightness and grace to the environments even when they are closed. The TV room sideboard, in the same language as the bookcase, reinforces the unity between spaces.

The concrete bench in the living room and the concrete sideboard in the dining room also contributed to the minimalist decor, not because they are made of the same material, but because they have the same shape: a line, which placed at different heights, lends itself to different functions. The kitchen, with its new central island and a stove right in the center, invites to lunches and dinners where the host cooks while being part of the party. Generous sliding doors open the kitchen to the balcony and the living room, but they also enable it to be closed.

On the balcony, the concrete bench appears again, as if to emphasize that the room's environment reaches until that point. It has now also become a gardener. The geometric and colorful pattern of the hexagonal hydraulic tiles brought joy and movement to the balcony, without exaggeration. The mixture of green and kraft made the texture of the tiles refer to the plants, creating a fusion effect with the garden. The result is a spacious and well-lit apartment, with spaces, colors, textures and calming materials for touch and vision.

Submit
Your
Recent Posts