top of page

House W by Atelier About Architecture, Beijing


It took three years to complete the design of House W with numerous redesign and adjustments in between. Atelier About Architecture has invested great effort and the process witnessed its own growth. As the owners of the project, the architect duo was playing as both Party A and Party B during design, and the key is to clarify the expectations on living and to solve possible problems with absolute sincerity.


Designed by Atelier About Architecture

Photography by Chen Hao, Sun Haiting

The design of House W was challenged by two physical conditions at the beginning: the temperature at the site is extremely low in winter because the building is rested with its back against the hillside, therefore we need to ensure the heat preservation inside will be strong enough under cold weather while to guarantee energy efficiency; it is also a tough job to meet the strict requirements on heat preservation and to create humanistic environment in the building at the same time. In most circumstances, rooms will be arrayed along the four sides of the plan; therefore, the area in the center will barely share any sunlight and become inanimate and cold. The situation generally gets worse when the volume turns larger, which will bring more difficulties to the heating and ventilation.