top of page

Treehouse Suite at Playa Viva Sustainable Boutique Hotel by Deture Culsign, Architecture + Interiors


Stroll the one-mile beach of this 12-key 200 acre eco-resort, and what draws your gaze is an elliptical shaped bamboo wrapped platform hovering somewhere between the canopy of palms above and green shrubbery below. This perch is the beachfront bedroom of the 700sf bi-level treehouse suite.


Designed by Deture Culsign Architecture + Interiors

Photography by Leonardo Palafox, The Cubic Studio

Upon approach, though hard to distinguish interior from exterior, there is an open-air lower level villa housing the sitting area and bathroom and upper-level perch for the sleeping area. The villa’s palm-tree-pierced, clay tile roof and exposed wood beams provide a textural ceiling for the lounge and bathroom, where locally sourced wood becomes counter top, carved stone is the vessel sink and hand-laid pebbles create the graphic shower floor. Bamboo screening provides privacy while the roof is intentionally carved back so showering can be experienced outdoors, revealing palm trees by day and a blanket of stars by night. With all water heated by solar, all water recycled, all electrical provided by 100% solar power and all inclusive yoga classes, the impassioned eco-traveler or curious explorer can find harmonious balance with the surrounding