top of page

With urban style and rustic details, the 180 m² apartment has a project signed by C2HA Arquitetos


A 180 m² apartment, located in the Jardins district, in São Paulo, received a new project signed by the office C2HA Arquitetos, led by partners Ivan Cassola, Fernanda Castilho and Rafael Haiashida.

 

Designer: C2HA Arquitetos

Photographer: Gisele Rampazzo


The couple who lived in it wanted the new home to be modern, comfortable, with fluid environments and suitable for the family's routine. They both need to work from home sometimes, so they asked for a more isolated and functional home office. In addition, with a young daughter, they wanted a playroom, an exclusive space for her to feel free to play and mess up as she wanted.


The project's starting point was to bring the cosmopolitan style to the apartment with more urban finishes and, at the same time, break the monotony and create more interesting environments with some rustic touches.


Thus, the office opted for large-format porcelain tiles that simulate the appearance of concrete for the living room and kitchen floors, and burnt cement for the kitchen and bathroom walls. Breaks with rustic details happened with the brick wall in the living room and the warmer tone of the wood panel. The existing wooden bat was reused and restored in the intimate areas, providing more coziness to the rooms.


For an impactful but time-tested result, the architects bet on more neutral colors in the other environments, such as white and gray, which ensured more prominence to the decoration items and lightness to the final project.

According to the architects, the main challenge was the installation of air conditioning equipment. As the apartment did not have a ceiling height that would allow for installing a plaster ceiling (especially in the living room), it was necessary to divide it into two different cores and use two condensers to avoid many cuts in the infrastructure passage. The condensers were positioned on the room's balcony, which wouldn't have as much functionality because it was very narrow. To disguise the machines and make access difficult for the couple's daughter, the architects bet on landscaping and selected different types of plants to be part of the environment.


The outstanding highlight of the project is the vast living room with contrasts of materials that dialogue very well: wood, brick and concrete. With a striking design, the furniture from Clami, Prototype and ArboREAL were privileged, which complemented the mix of urban and rustic and added to the apartment's look. Thanks to the articulated wooden panels, it was possible to make the use of spaces more flexible, separating or completely incorporating the kitchen from the social area.


The lighting project was designed to enable a series of scenarios for different times of the day: indirect lighting for more relaxing occasions and general lights for work periods that require more focus and attention. In addition, the illumination with rails in the living room also fulfills the function of decorating through light. This type of structure allows you to move the LED spots according to need and preference, illuminating various points according to the arrangement of the furniture or decorative objects.


Comments


Recent Posts
bottom of page