top of page

FELIPE DE ALMEIDA STUDIO'S PROJECT RESCUES ARCHITECTURE'S IDENTITY WITH COZY AND MODERN INTERIORS


São Paulo, 2021 - A 430m² house that was abandoned and closed for over six years in São Paulo was the scenario found by Felipe de Almeida Studio. In its development, it was necessary to revitalize it to bring back its soul and new stories, without losing its architectural identity, but updating it to a more modern and cozy living.


Photographed by Evelyn Müller

With the premise that the blue color couldn´t be missing, already in the initial phase it was suggested the creation of a blue kitchen, in an intense and prominent blue - an idea that led the kitchen space to win the ABD (Associação Brasileira de Design de Interiores) award for the best use of the color in 2020.

The architectural party consisted in respecting the existing construction and its history. From the beginning it was necessary to take care with the restoration of several items, such as the floor, the moldings, baseboards, doors, all to preserve the style of the property.

The moodboard was born in synergy with the house's architecture, more American, and everything was thought to warm up and break a little of this style by consolidating a better balance between the American way of living (in the architecture) and the coziness of Brazilian and European houses (in the interior design).

During the project the desire was born to change the color of the façade and introduce a grayish blue tone, but it was not easy to convince the clients. After some time, it was shown that the white house would not be so funny and that, despite being a landmark of this style, it would be necessary to dare to make it special.

In the kitchen, besides prioritizing the blue color in the cabinetry, an opening was created integrating the old kitchen with the pantry, resulting in more natural lighting and fluidity of the spaces, more pleasant to receive friends. In its entirety, the project brings many elements and textures, such as wood, jute, marble, porcelain tile, brick, plaster, and of course, the striking presence of blue.

Another highlight was the sustainability that permeated all decisions. The garage door was rotten and a creative solution was given to reuse the material, which was reused with new design and finishes on the headboard of the couple's bed.














Recent Posts
bottom of page