Cottage signed by Macro Arquitetos is pure coziness while enjoying nature in a rustic style


São Paulo, 2022 – The residential project Annex to the Mairiporã Cottage took a year to be built with architectural design by partners Carlos Duarte and Juliana Nogueira - Macro Arquitetos, in Mairiporã, a town near São Paulo, Brasil.

 

Designer: Macro Arquitetos

Photographer: Victor Affaro

Brands and suppliers: Sumo Design / FAS Iluminação / Botteh Tapetes / Futon Company


Made for a young couple looking for a haven in the countryside near the capital, the clients, who are from the countryside and lived in São Paulo, had their first child when the house was ready. Less luxury and more coziness were the premise to get to the house that the family dreamed of. Another request, according to the architects, was for the work, in a way, to camouflage itself in the woods amidst the many natural elements.


The idea was to create a space where they could gather with friends and family around comfy environments, without divisions by walls, only by use of space, and with, whenever possible, a visual connection with nature.


The main challenge was to implant the design into the existing site without interfering with the existing trees. To accomplish that, several tests were carried out and it was possible to preserve the Ipês on the grass, the Jabuticabeira, and the Pitangueira trees that were left on the deck.


Materials such as stone, concrete, wood and inspiration from Uruguayan country houses helped in the design. All materials used are natural, nothing industrialized. Cement floor, exposed concrete ceiling, stone coated walls, wood pillars with shou sugi ban technique, demolition wood on the shelves, cumaru deck, black painted iron frames, and white wall with rustic plaster.


To start the project, the first step was to find the right space and position to insert the building in the existing land. Every part that didn't need a view was turned to the land boundary, and the rest to nature. Divided into two spaces, the one with the highest ceilings hold the kitchen, dining room, living room, and fireplace, with access to a large door opening to the wood deck and the pool, installed in the middle of the woods. The space with lower slab is the games room. Behind the volume of the fireplace there is a toilet with access through the games room. On the other side, the pantry and a staircase giving access to the basement, where there is a cellar.


The architecture maintained the visual connection between environments and adopted the maximum transparency to bring the green of nature into the house. Locksmith doors mark the checkered layout so that the residence is not fully exposed.


The lighting project started with the prioritization of natural lighting in all areas. The doors are all floor to ceiling with 100% opening, bringing a lot of ventilation and lighting to the house, using as few direct points as possible on the ceiling to enhance the reinforced concrete slab.



Recent Posts