Bin Riaz Grill, Bahria Town Phase-7, Rawalpindi by A-sqr Architects

September 1, 2020

Bin Riaz Grill, a local eatery, was looking to expand and build a restaurant that reflected the quality of Pakistani & continental cuisine that they served. To compliment this, a warm palette of materials was used to create a comfortable environment that triggers nostalgia but also excites the customers. The materials used are raw, direct and uncomplicated. Polished concrete flooring with plaster finish walls, wooden louvers contrasted with metal framework. All the different areas are the direct result of the functional scheme, a delicate balance between warm and industrial palette. 

 

Designed by A-sqr Architects

Photographed by A-sqr Architects / Thumbpins

 

The restaurant occupies two floors with a total area of 4800 sft. The spatial layout was formed in a way that would prove to be efficient in terms of service and comfortable for the customers. Majority of the first floor is dedicated to the dinning space whereas the partial dining area along with service area is what occupies the second floor. The authenticity of the premises was maintained and made a shell for the modern elements locked inside.  

By using the existing partition wall that divided the site into two parts, a low height central planter was created which acts as a small forest with a wooden nest hanging above it. Leftover brick from the central planter was reused in the existing rear windows to raise the sill level in order to block the view of the storm drain below and frame the natural greenery above. 

Several design elements define the spaces by their function and enhance the dining experience of the customers. Wood has been used as louvers, planters and lighting fixtures. While wooden louvers and planters highlight and divide the booth sitting area, the lighting fixture in the wooden nest visually demarcates the small dining area and reception counter.  The lighting fixture is incorporated in a single module of 2’6”x3’6” which contains four angular wooden batons hung at different heights. The module then multiplies on the central division to create chaos with order. 

Metal framework is used to create a screen and provide a visual barrier between dining areas. It is also used on the ceiling, to frame the wooden nest which is the most prominent design feature in the project.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Submit
Your
Recent Posts

September 11, 2020

Please reload