SuperLimão signs the CTE project headquarter in São Paulo, Brazil

January 27, 2020

The Construction Technology Center (CTE), a consultancy and management company in the construction sector, has a new headquarters in São Paulo, with an architecture project designed to meet its pillars: technology, innovation and sustainability.

 

Designed by SuperLimão

Photographed by Maíra Acayaba

 

 

 

 

With total freedom of creation, the layout proposed by SuperLimão was inspired by the university environment. The CTE project is not an open space, a concept widely spreaded in recent years. The program provided for two large areas and a variety of meeting rooms of different sizes, as well as fixed seating for employees. The terraces also gained dual function. In addition to being occupied for moments of relaxation, the outdoor areas are also designed for small meetings.

 

 

In partnership with Riccó, SuperLimão designed the corporate furniture. The insertion of  triangular tables, took a less monotonous shape compared to orthogonal spaces. In CTE the architecture also took this concept to the design of meeting rooms. Triangular rooms were created for better use of space. In addition to the more formal spaces, a grandstand was designed to accommodate other employee interactions.

 

 

As one of the main attributes of CTE is sustainability, in the elaboration of the concept the architecture sought to mix a neutral aspect with the insertion of colored materials, based on 4 elements (water, earth, air and fire) to compose the interior design. In wet areas, for example, the shade of blue prevails, there are mixtures of rubber and carpet floors; in the environments were used materials applying the concept of Biophilia in the project.

 

 

 

But sustainability is not just about materials - it's all recycled or recyclable in CTE. SuperLimão worked with the materials in their natural form. To play with the insertion of colors on the tables, was made a selection of strikingly colored tree leaves (real color, not painting) and the lining is concrete, buckets filled with colorful acoustic materials, leaving the premises apparent.

 

Another novelty are the acoustic panels on the tables. By having the possibility of leaving one side coated with formica and another with acoustic panel, each collaborator can choose to place a panel, customizing their table. By far, this composition has created an interesting movement into space, which has gained variety of colors and more life.

 

The canopy gained concrete panels not to be too heavy, with a profile similar to a viaduct. The office entrance, on the other hand, received a ventilated facade from ULMA, a technological and cementitious plate that allows to vary the designs, referring to the body cells. For design development, the parameterization technique was used, which managed to embrace a large amount of space over a larger perimeter and at a possible cost.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Submit
Your
Recent Posts

March 10, 2020

Please reload