KRUCHIN ARQUITETURA: CHAPEL, NOVA SERRANA, MG

January 6, 2020

The image on the ceiling of the Cathedral of Our Lady of the Pillar, in Ouro Preto, Minas Gerais, made an impact and was in the memory of the teenager who, for the first time, entered the temple built in the 18th century, mainly because the lamb and the cross depicted there reversed position as they walked toward the back of the ship. Almost two decades later, architect Samuel Kruchin returned to Ouro Preto to present a paper and returned to the church to try to understand how it happened. During the visit, he transferred to paper the geometry that created the sensation, he recalls.

 

Designed by Kruchin Arquitetura

Photographed by Daniel Ducci

 

Years later, his office - Kruchin Arquitetura - was hired to develop the master plan for a high-end residential condominium that would be located in Nova Serrana, a midwestern city in that state. The work involved, in addition to the land parceling, the definition of the position of some elements of common use of the condominium. In 2010, the architect persuaded the developer in charge of the project to set up an ecumenical chapel in the condominium. “I wanted to design a chapel” confesses Kruchin.

On that occasion, the businessman revealed to him that although until then all his endeavors were named after saints, he was a convinced atheist. Perhaps it was because he approved the construction of the chapel that, in Nova Serrana, contrary to tradition, the condominium was named Reserva do Vale. After agreement, Kruchin recovered his schematic sketch of the geometry of the interior of the Baroque church, taking it as a matrix for the chapel project. Thus, it can be said that the temple of Nova Serrana brings, in its forms, the essence of Our Lady of the Pillar.

The building was built on the edge of a dam, where, according to the architect, it can be seen from almost every land. For Kruchin, more than a space for religious practices, the building - which is, at the same time, construction and sculpture - suggests reflection, becoming a space where residents go in search of tranquility.

The chapel has an elliptical base with tilted walls and convex lining resulting in a composition where the curves manifest in various directions. To shape the temple, the architect resorted essentially to concrete, exploring the possibilities of the material that molded itself as if the building were internally constituted by a single plan. “The fewer elements you have there, the less your gaze shifts” argues the author.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Please reload

Submit
Your
Recent Posts
Please reload