top of page

Pacaembu House by DMDV arquitetos, Brazil


The starting point of this project was the analysis of the feasibility of maintaining the original construction in the lot, considering a deep reform, or the complete demolition to build a new residency.


Designed by DMDV arquitetos

Photography by Maira Acayaba

After studying the brief desired by the future residents, the implantation of the old house and the analysis of the structural system of the existing construction that did not allow great interventions, we concluded that we would achieve a better result considering the conception of a new residence.

Decision taken, we seek to use part of the materials of the old construction in the new house. The bricks that can be seen apparent on the facades, the floor stones that compose the landscaping and part of the woodwork of the old construction were stored and reused in the new construction.